Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Lakástakarék szakértőink bevonásával telefonon tudsz tájékozódni a lakástakarékkal kapcsolatban, gyors ügyintézéssel, még otthonról sem kell elmenned lakástakarékod elindítása miatt.

Kérj visszahívást, hogy kollégánk segítsenek neked is a fentiekben.

Ha szeretnéd még a számlanyitási díjat sem kell megfizetned!
Korábbi időszakban is elsősorban mindenkit az foglalkoztatott, hogy hogyan lehet elkerülni a számlanyitási díjat. Jelenleg a szerződéskötési díj az a szerződéses összeg 1%. Ezt a szerződéskötés esetén az első havi megtakarítási összeggel együtt szükséges befizetni.
Aki egy kicsit jobban figyel, még a számlanyitási díj is elkerülhető, ha...
Ezt most összefoglaltuk neked:
Az Erste által meghirdetett számlanyitási akció 2023. május 2-től visszavonásig elérhető. Érdemes ezt minél hamarabb kihasználni, hisz bármikor megszüntethető a számlanyitási díj kedvezmény.
Három különböző akció keretein belül tudsz 0 Ft-ért, azaz számlanyitási díj megfizetése nélkül Erste lakástakarékot indítani.
- Új bankszámlanyitás: Amennyiben az Erste Bank Hungary Zrt.-nál lakossági forint bankszámlát nyitsz a lakás-takarékpénztári ajánlat aláírásával egyidőben, abban az esetben neked nem kell megfizetni az új lakástakarék szerződéskötési díjat.
- Mennyiségi akció: Havi 50.000 Ft megtakarítási összegű lakás-előtakarékossági ajánlatot választod, írod alá, abban az esetben neked nem kell megfizetni az új lakástakarék szerződéskötési díjat.
- Jelzáloghitelre vagy Babaváró hitelre vonatkozó akció: Amennyiben az Erste banknál vettél fel lakáscélú jelzáloghitelt vagy babaváró hitelt a lakás-takarékpénztári ajánlat aláírása előtt vagy legkésőbb az ajánlat aláírását követő 9 hónapon belül folyósítja a bank, abban az esetben neked nem kell megfizetni az új lakástakarék szerződéskötési díjat.

2023. május 2-tól van ismét lehetőség ERSTE Lakástakarékot indítani ilyen mértékű kamatbónusszal. Jelenleg emiatt nagyon sokan indítanak. Sajnos azt nem tudjuk, hogy meddig indítható ilyen pozitív feltételekkel lakástakarék, ezért azt javasoljuk, hogy érdemes minél hamarabb megkötni.

Ezt a támogatást nem az állam adja, sőt a korábban kötött LTP-k mellé kapott állami támogatás esetén sem vette el az állam a már LTP-vel rendelkező ügyfelek megtakarítása mellé járó támogatást. Csupán az új szerződésekre 2018. október végétől nem járt. Ezt a támogatást az ERSTE Lakástakarék nyújtja.

Ez azért fontos kérdés, mert a korábbi "állami támogatásos" lakástakaréknál pl. egy felújításnál számlával kellett igazolni elköltést követően. Most viszont nyilatkozni kell csupán arról, hogy mire fogod felhasználni a megtakarításod kamatbónusszal együtt..

Szerencsére ez már nincs adószámhoz kötve, így akár több lakástakarék szerződéssel is rendelkezhetsz. Jelenleg 20.000 Ft - 50.000 Ft között tudsz választani megtakarítást, viszont, ha szeretnél indíthatsz többet is.

Az Országos Betétbiztosítási Alap "OBA" 100.000 euróig biztosítja megtakarításaid. Ez a megtakarítási összeg lakástakarékonként értendő.

Korábban az ügyfelek többsége 10 éves időre indította LTP szerződését, most viszont 10 évre nincs lehetőség. Most a 8 éves módozat a maximális futamidő, azaz 8 évre tudod bebiztosítani a 30%-os kamatbónuszt lakástakarékod mellé.

Az állampapír vagy a lakástakarék hozhat többet 8 éves futamidő esetén?
8 éves futamidejű rendszeres megtakarítás esetén az állampapír a Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint már nem jobb, mint az Erste Lakástakarék terméke.
Az MNB inflációs várakozásai a következő években:

- 2023: 17,3% (PMÁP: 15.5%*)

- 2024: 4,5% (PMÁP: 18,5%*)

- 2025: 3,0% (PMÁP: 5,5%)

- 2026: 3,0% (PMÁP: 4,0%)

Az MNB inflációs előrejelzései alapján, a harmadik évtől kezdődően az LTP-k felülteljesíthetik az inflációt, sőt az inflációkövető állampapírt is.

Erste Lakástakaréknál (akciós számlanyitási díjjal) elérhető EBKM 6,14%.<

*PMÁP = Prémium Magyar Állampapír

Futamidő előtt fel lehet-e használni az állampapírba vagy a lakástakarékba tett pénzünket?

Az állampapírok "nyilvános ajánlattétel"-ében egyértelműen fogalmaznak:

„Törlesztés, visszaváltás: A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.”

Lakástakarék esetén:

Amennyiben a 8 éves futamidejű megtakarításodra 4 év előtt van szükséged, úgy a saját megtakarításodra vagy jogosult, de kamatbónuszra nem. Ha a 4 éves futamidőt kivárod, abban az esetben már a 15%-os kamatbónuszt igénybe tudod venni, viszont ha a 8 évig fizeted a megtakarításod, úgy a teljes 30%-os kamatbónusszal együtt tudod felvenni a megtakarításod.

Nem kötelező bankszámlát nyitni, viszont, ha a többi akcióban nem tudsz részt venni, úgy mindenképp érdemes, hisz így a kezdeti számlanyitási díjat el tudod kerülni. A kezdeti számlanyitási díj az a szerződéses összeg 1%.

Példa: 8 éves havi 40.000 Ft-os megtakarításnál ez 118.000 Ft-ot jelent. Ezt az összeget tudod megspórolni.

Igen, ma már nem szükséges "szabad adószám" a lakástakarék indításához, így akár több lakástakarékkal is rendelkezhetsz.

A kamatbónusz kifizetésének feltétele egy 8 éves futamidejű terméknél, hogy legalább 4 évig fizesd a lakástakarékot. Amennyiben 4 éven át fizeted a megtakarításod, úgy már 15%-os kamatbónuszra vagy jogosult. Természetesen érdemes a 8 évet megvárni, hogy a 30%-os kamatbónuszt írják jóvá a megtakarításodhoz.

Az állampapírok "nyilvános ajánlattétel"-ében egyértelműen fogalmaznak:
„Törlesztés, visszaváltás: A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.

Lakástakarék esetén:
Amennyiben a 8 éves futamidejű megtakarításodra 4 év előtt van szükséged, úgy a saját megtakarításodra vagy jogosult, de kamatbónuszra nem. Ha a 4 éves futamidőt kivárod, abban az esetben már a 15%-os kamatbónuszt igénybe tudod venni, viszont ha a 8 évig fizeted a megtakarításod, úgy a teljes 30%-os kamatbónusszal együtt tudod felvenni a megtakarításod

Igen, kamatadómentes, továbbá tranzakciós illeték-mentesen tudod felvenni a megtakarításod a hozamokkal együtt.

2023.06.01-től a személyi jövedelemadó mellett a legtöbb megtakarításra további adónemet határoztak meg. Júniustól keletkezett megtakarítások utáni kamatoknál számos megtakarítás esetén az SZJA 15% kamatadó mellé további 13%-os szociális hozzajarulasi adót vár el a megtakarítóktól.

A lakástakarékpénztári megtakarításokat ez nem érinti. A lakástakarék szocho és szja mentes, azaz a nyereség után nem kell adót fizetni.

A szerződéses összeg tartalmazza a futamidő végéig elhelyezett betétet, a betétre jóváírt kamatot, a lakástakarékpénztár által támogatásként kapható kamatbónusz összegét és kamatát, továbbá az opcionálisan felvehető lakáskölcsönt. A lakáskölcsönt a futamidő végén lehetséges felvenni, amennyiben az ügyfél a szerződés végén úgy dönt, hogy szüksége van rá, de nem kötelező.

A szerződés időtartama alatt a szerződésben meghatározott betéti- és hitelkamatok változtatlanok, azaz a futamidő alatt a lakástakarékpénztár egyoldalúan nem változtathatja meg ennek mértékét, így a szerződés elindításakor te pontosan tudhatod, hogy a futamidő végén mennyi pénzed gyűlik össze kamatokkal együtt és még azt is tudhatod, ha a futamidő végén lakáskölcsönre lesz lehetőséged, akkor milyen kamatokon tudod azt felvenni.

Rugalmas ügyintézés.
Igényeid szerint, akár személyesen, telefonon vagy online.