Óriási felfordulás készül a magyar ingatlanpiacon: megnézheti magát, aki lakást bérelne 2023-ban


Forrás: www.penzcentrum.hu

Hamarosan megindul az őrület a bérlakások piacán, elözönlik Budapestet és a többi egyetemi várost az albérletkereső diákok. De mire számíthat az, akire keresgélés vár? Hát a szakértők szerint sok jóra nem, ugyanis többek között a növekvő hitelkamatok miatt alapból egyre több ember tolódik át a bérleti piacra, a kínálat pedig nem tudja felvenni a versenyt a kereslettel. Abban a Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek egyetértettek, hogy mielőbb érdemes nekiállni a lakáskeresésnek. Az is kiderült, hogy tart-e még a rezsipara a piacon, és megtudtuk, nagyjából mikorra várható, hogy legalább nem emelkednek a bérleti díjak.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményei szinte azonnal formálni kezdték az ingatlanpiacot. Az emelkedő kamatszint miatt megdráguló lakáshitelek, az infláció és az euró árfolyam kilengései már a tavalyi év során sokakat a lakásvásárlás helyett a bérleti piacra szorítottak és azóta sem enyhült az érdeklődés – magyarázta a Pénzcentrum kérdésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Hozzátette: az albérletek iránti kereslet lényegében folyamatosan erősödik, ugyanakkor ehhez mérten a kínálat továbbra is szűknek mondható.

Bár a lakásárak emelkedése megállt, a kereslet pedig jelentősen visszaszorult 2022 év végére, idén tavasszal mégsem jellemző, hogy a korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat értékesítsék a tulajdonosok. Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult. A bérleti díjak tekintetében nagyjából 20%-os drágulás jelentkezett a szegmensben az egy évvel ezelőttihez képest, ráadásul hamarosan itt a nyár, ami az albérletek főszezonjának számít, ekkor van a szerződések fordulója, a felvételi pontszámok kihirdetésével elindul az albérletet kereső diákok rohama, ami pedig újabb áremelésnek ad teret. A befektetők jellemzően nem eladni akarnak, hanem egyre többen fordítanák megtakarításaikat ingatlanba.

Bővebben >>

Forrás: Pénzcentrum.hu
[rtwwwap_aff_reg_page]

Nyilatkozat: az oldalunkon megjelenített rövid tartalmat, a forrásként megnevezett eredeti cikk alapján tettük közzé. A cikkben közölt adatok, információk a forrás cikkben foglaltak szerint van, így annak tartalmáért semmilyen jogi, vagy erkölcsi felelősséget nem vállalunk.

Oldalunk az AirTheCash közösségi információs portál kizárólag olyan írásokat, cikkeket tesz közzé, amelyek a közösség érdeklődésére és a pozitív fejlődésére hasznos tartalmat képvisel.