Jó Debrecennek vagy egyáltalán Magyarországnak az elektromos autó akkumulátor gyár? Attól függ!


Forrás: debreciner.hu

A Debreceni Egyetem (DE) korábbi rektorának (Fábián István): “Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” című előadásán teltház (kb. 200 fő) volt az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság székházában 2023. április 11-én.

Mint mondta, nagyon sok tévhit, félinformáció és téves információ látott napvilágot a témában, ő ugyanakkor a megbízható nemzetközi szakirodalomra és a hivatalos megnyilvánulásokra támaszkodott az előadás készítése során. A vegyészprofesszor előadásából az alábbiak derülnek ki összefoglalólag.

A vegyészprofesszor arról beszélt, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra az eladott személygépjárművek fele elektromos meghajtású lesz.

A tudós hangsúlyozta, egy elektromos autó nem lehet zöldebb, mint az a technológia, amellyel az áramot előállítják. Mint mondta, Európában csak az energiafelhasználás egy szeletét fedezik megújuló energiából, Magyarországon pedig ennél is jóval kisebb hányadát.

Az előadás további részletét a forrásra kattintva érhetjük el.

Az előadás témájával kapcsolatban az összefoglaló gondolatok a következők:

Következésképpen, érdemes lenne a mindenkori kormánynak, minden módon támogatni a megújuló energiát, hogy a magyar elektromos autózás minél zöldebb legyen!

Olyan gyárat érdemes csak beengedni hazánkba, ami:

  • A legújabb, leginkább környezetbarát technológiával gyárt majd. Olyan módon, ami a leginkább leszorítja az ökológiai lábnyomát.
  • Nem engedi a levegőbe, pára formájában, tisztítatlanul a vizet. A felhasznált vízre extra adót fizet.
  • Semmi károsat nem enged ki a gyárból!
  • Vállalja, hogy minden időben a legkevésbé szennyező összetételű akkumulátort gyártja. Ahogy fejlődik a technológia, rövid időn belül átáll a jobb gyártási megoldásra.
  • Nem termőföldre építi a gyárat. Nem hordják külföldre a termőföldet.
  • Vállalja a folyamatos ellenőrzést. Olyan ellenőrző hivatalok ellenőrzik, akikben a magyar lakosság megbízik.
  • Az esetleges, kiemelten magas büntetésre letétet helyez el. Vállalja, hogy amennyiben olyat mértékűt hibázik, akkor azonnal felfüggeszti a működését, már a pereskedést megelőzően.
  • A gyár energia igényét magának termeli meg, megújuló energiát használva (nap, szél). Az erre szánt földterületeket úgy alakítja ki, hogy az nem befolyásolja negatívan az élelmiszer termelését, hanem még esetleg segíti is.
  • Az ipari hulladékot hazánkon kívül helyezi el.
  • A munkások képzéséről maximálisan gondoskodik.

Ilyen a Debrecenben tervezett gyár? Jelenleg közelről sem. Így indul majd el? A szándék majd látszik.

Kiegészítő megjegyzés, egyéni vélemény:

A hidrogénmeghajtásé lehet a jövő?
A személyautók tekintetében biztosan nem. A hidrogénhajtás mellékterméke a víz. A víz “export-importja” a hidrogénhajtás kapcsán ökológiai katasztrófával is fenyeget. A teherfuvarozás kapcsán egy alternatívának jó lehet, teherautó, kamion, hajó, repülőgép. Főleg utóbbi kettő.

Bővebben >>

[rtwwwap_aff_reg_page]

Nyilatkozat: az oldalunkon megjelenített rövid tartalmat, a forrásként megnevezett eredeti cikk alapján tettük közzé. A cikkben közölt adatok, információk a forrás cikkben foglaltak szerint van, így annak tartalmáért semmilyen jogi, vagy erkölcsi felelősséget nem vállalunk.

Oldalunk az AirTheCash közösségi információs portál kizárólag olyan írásokat, cikkeket tesz közzé, amelyek a közösség érdeklődésére és a pozitív fejlődésére hasznos tartalmat képvisel.